Brieven van Leandra 1


Het hoofdpersonage in ‘Brieven van Leandra’ is Amélie.  Amélie trekt zich graag terug op zolder, omringd door de boeken die daar een rustplaats vinden. Eén van die boeken, een exemplaar dat aan haar moeder toebehoorde en werd geschreven door Leandra Vandeven, heeft haar bijzondere belangstelling.

Wanneer Amélie plotseling een witte vlek in het boek ontdekt, wil ze weten wat dat te betekenen heeft. Tijdens haar zoektocht ontmoet ze de eigenaar van boekenwinkel ‘t Boeksken. Het is daar dat Amélie nog meer boeken ontdekt van Leandra Vandeven. Amélie duikt in het verleden van de schrijfster die haar zo intrigeert en ontdekt een connectie tussen de auteur en gravin Noémy de Borrelin. Wanneer Amélie verder op onderzoek uitgaat zal ze de gravin ontmoeten waarna een bijzondere band tussen de twee vrouwen ontstaat en Amélie er alles aan doet om de zwijgzaamheid van de gravin te doorbreken teneinde meer te weten te komen over het mysterie rondom geheim van Leandra en Noémy. Onderwijl ontmoet Amélie ook de liefde van haar leven.

“De brieven werden steeds somberder, verstrekten me een onbehaaglijk gevoel. Wat bedoelde ze? Waarom die raadsels? Over welke betekenis had ze het? Leandra pende haar boodschap maar niet neer. Wat was er zo vreselijk dan?”

Mysteries, romantiek en diepe emoties zijn de ingrediënten van deze fraaie roman. Desmaretz heeft haar personages zeer goed gekarakteriseerd en de constructie van het verhaal steekt goed in elkaar. Het feit dat de hoofdstukken zich telkens in een bepaalde periode afspelen, draagt daartoe bij.

“Een jong meisje dat hardnekkig mijn gezelschap verkiest. Ze komt niet uit medelijden. Ik herken waardering, vriendschap, affectie zelfs. Amélie is puur, oprecht. Ik vocht tegen gevoelens die ik zolang niet meer had ervaren, maar ik koesterde haar reeds, verlangde naar haar komst.”

De schrijfstijl van Desmaretz past goed bij het verhaal en ze weet uitstekend van toon te schakelen tussen de cursief gedrukte brieven en de verhaallijn. Haar taalbeleving is bovendien zeer verzorgd en, zeker het vermelden waard, zijn de uiterst beeldende omgevingsbeschrijvingen waar Desmaretz haar lezers met regelmaat op trakteert. Feitelijk is het enige aandachtspunt het feit dat er in het middenstuk van het verhaal iets meer zou mogen gebeuren dat de aandacht van de lezer vasthoudt.

Geleidelijk neemt de auteur haar lezers aan de hand mee naar een finale waarin alle gebeurtenissen in elkaar passen. Toch blijven er nog enkele vragen onbeantwoord. Zou er een vervolg komen?

De auteur

Christel Desmaretz (1964) is het pseudoniem van Christel Wauters geboren in Gent.

Als auteur gebruikt ze het pseudoniem Desmaretz; naar haar grootmoeder, Julienne Desmaretz. Haar jeugd bracht ze door in Waarloos, maar ze woont al sinds dertig jaar in het groene Sint-Antonius Zoersel. Desmaretz begon reeds op jonge leeftijd te schrijven. Ze heeft een aantal penvrienden gehad uit verschillende landen, dagboeken opgesteld, verhalen gemaakt. Kortom, schrijven is reeds lange tijd een dagelijks ritueel voor deze auteur. Desmaretz werkt in een financiele instelling. Ze is getrouwd en heeft twee –inmiddels volwassen- kinderen.

Uitvoering

Uitgeverij Storyland

ISBN: 9781913980030

Paperback, 268 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Brieven van Leandra

  • Christel Wauters

    Heel erg bedankt Hanneke, voor deze mooie recensie van ‘Brieven van Leandra’! Wat ben ik er trots op. En ja, het vervolg is in de maak. Lieve groeten, Christel