Bling Bling II: Van der Cruysse maakt het waar!


Bling Bling 2. De Zaventemmers

‘Bling Bling 2’ volgt het gangsterduo Mate en Boris en de gestoorde moordvrouw Elisabed op hun moorddadige trip door de Balkan. Telkens blijven zij Beerke Wagenmaker van de politie Antwerpen, een stap voor. Wanneer ze echter het pad kruisen van Roman Tokar, oorlogsveteraan en tweelingbroer van de diamantkoerier Sergei, die ze hebben vermoord, lijkt daar verandering in te komen.

Net wanneer de rust enigszins terugkeert in de Antwerpse diamantwijk, doet veiligheidsdeskundige Albertien Van der Valk een gooi naar de perfecte diamantroof. De grootste ooit. Op de moeilijkste locatie van het land. Zaventem. ‘Bling Bling 2’ wervelt tussen de luchthavens van Eindhoven, Zaventem, Hong Kong en Odessa. Het volgt een spoor van bloed en drukinkt van Blankenberge tot de Zwarte Zee via snelwegparkings, treinstations en ferryboten.

“Wilfried gluurt kort om het hoekje van de gang. Niemand te zien. Met zijn pistool in de aanslag schuifelt hij de gang in met zijn rug tegen de wand. Hij blijft staan bij de

inham met een stenen trap. Net wanneer hij naar boven wil sprinten, klinkt weer een knal.”

Van der Cruysse werd bejubeld en gelauwerd voor zijn eersteling; Bling Bling 1 en laten we wel wezen, dan ligt de lat voor nummer 2 dus enorm hoog. Je zou haast zeggen dat het dan alleen maar kan tegenvallen. Niets is echter minder waar. Van der Cruysse toont met Bling Bling 2 aan beslist geen eendagsvlieg te zijn!

“Ze geeft hem met het pistool een snoeiharde klap tegen zijn slaap, en hij wankelt. Daarop maait ze met haar linkervoet zijn been onderuit terwijl ze met haar elleboog hard zijn neus raakt.”

De auteur heeft, naar mijn mening, nog verder gewonnen ten opzichte van zijn debuutroman. Hij weet als geen ander om, in zijn geëigende vlotte schrijfstijl, allerlei verhaallijnen ingenieus ineen te weven, maar daar waar nieuwe personages in Bling Bling 1 nog wat té plotseling ten tonele verschenen, verloopt dat in het tweede deel beter.

De verrassende plotwendingen houden de lezer aan de pagina’s gekluisterd en de spanningsopbouw is –zo mogelijk- nóg subtieler dan in het vorige deel. Waar Van der Cruysse bovendien nog winst heeft geboekt is in zijn omgevingsbeschrijvingen. Vooral de diverse plekken in Antwerpen (weliswaar bekend terrein voor de auteur, maar dan nog..) zijn uiterst fraai en beeldend weergegeven. Maar ook het overweldigende natuurschoon van de Kaukasus en de diverse plekken in Parijs en het overbevolkte India zie je haast voor je.

“Mate vuurt meerdere patronen af. Beerke hoort de kogels niet fluiten, wel het onderdrukte geratel van de schoten door de geluidsdemper. Het motorblok van de auto waarachter ze zich verbergt, incasseert de eerste kogel. Een tweede versplintert een autoruit. Andere kogels treffen de voordeur waar Johannes zich bevindt.”

Wie Bling Bling 1 heeft gelezen kent Beerke en Albertien. Zij keren terug in dit vervolg en Van der Cruysse ziet kans deze twee vrouwen, maar ook zijn andere personages, geloofwaardig te karakteriseren, met voldoende informatie waardoor je hen werkelijk leert kennen.

Kortom, Bling Bling 2 overtreft -zo mogelijk- het bejubelde debuut van Van der Cruysse!

Over de auteur

Jan Van der Cruysse werkte gedurende twintig jaar als woordvoerder bij Brussels Airport. Op zijn 55e schreef hij Bling Bling. Voor dit debuut ontving hij de Schaduwprijs, de Nederlandse prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut. Eerder won Van der Cruysse met hetzelfde boek ook al de Diamanten Kogel en de Hercule Poirotprijs voor het beste Vlaamse misdaadverhaal. Nooit eerder won dezelfde titel beide prijzen voor misdaadfictie.

Uitvoering

Uitgeverij Manteau

ISBN 9789022333976

Paperback, 508 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.