‘Blijf bij me’: prettige thriller 1


Afbeeldingsresultaat voor blijf bij me alison gaylin

Toekomst en verleden komen samen in het afsluitende deel in de Brenna Spector serie. Privédetective Spector moet al haar vaardigheden inzetten wanneer haar dochter verdwijnt. De zeldzame neurologische afwijking waar zij aan lijdt veroorzaakt dat ze geen enkel detail van haar leven vergeet: beelden, geluiden, smaken, geuren, ze blijven haar bij

Deze bijzondere symptomen openbaarde zich al in haar kindertijd, toen haar oudere zus in een vreemde auto stapte en nooit meer werd teruggezien. Het is overigens van onschatbare waarde bij haar speurwerk naar vermiste personen.

In ‘Blijf bij me’ probeert Spector het mysterie te ontrafelen rondom haar zus Clea, die achtentwintig jaar geleden op zeventienjarige leeftijd verdween. Geobsedeerd door deze verdwijning raakt ze het contact kwijt met haar dochter Maya. Als ook Maya verdwijnt, vreest Spector dat haar ergste nachtmerrie is uitgekomen. Ze zal haar gave ten volle moeten benutten voordat het te laat is.

Mijn visie

‘Blijf bij me’ is het laatste boek in de serie over privédetective Brenna Spector. De neurologische aandoening waar Spector aan lijdt, hyperthymesia, veroorzaakt dat zij zich alles tot in de kleinste details kan herinneren. Een bijzonder detail dat Gaylin goed heeft verwerkt in het verhaal. Het komt duidelijk tot uiting, maar overheerst niet.

“Te veel stress, meer niet. Te veel uit het verleden dat het heden doorboorde. De gedachten van Brenna’s zus, fris en levendig in het dagboek, haar vaders zelfmoord van tientallen jaren geleden, nu als iets nieuws…voor haar in elk geval.”

Gaylin wekt met haar vlotte schrijfstijl een mysterieus sfeertje op. Bovendien weet zij de spanning goed op te bouwen. De diverse wendingen in het verhaal, die bij een ander wellicht verwarring zouden veroorzaken, maken ‘Blijf bij me’ echter aantrekkelijk en onvoorspelbaar.

“Brenna ziet de manier waarop Maya naar haar kijkt, het verdriet in haar ogen, de opwellende tranen. Maar in gedachten is ze nog bij 23 oktober 1998. Ze heeft een etentje met haar oude baas Errol Ludlow. Ze hoort zijn stem… Maya zegt: Om jouw aandacht te krijgen, moet je eerst iets zijn wat in het verleden is gebeurd.”

De diverse personages in ‘Blijf bij me’ weet de auteur treffend te karakteriseren. Vooral hoofdpersoon, Brenna Spector, is een boeiend personage.

“Brenna staarde naar het pistool. Ze voelde zich weer drie jaar oud. Hulpeloos. Haar blik gleed van de loop naar de blik van haar zus en ze herinnerde zich weer dat Clea op haar zeventiende over haar bed gebogen had gestaan.”

Zo nu en dan, stuitte ik wel plots op een taalmissertje. Dat stoort mij. Dat neemt echter niet weg dat ‘Blijf bij me’ alle ingrediënten bevat die je mag verwachten van een thriller. Geen absolute hoogvlieger, maar zeker een plezierig boek. De delen van de Brenna Spector-serie zijn overigens prima los van elkaar te lezen, zo ook dit afsluitende deel.

Over de auteur

Gaylin’s debuutroman krijgt de titel ‘Hide your eyes’ mee en wordt genomineerd voor de Edgar award. Diverse nominaties volgen, waaronder de ITW Thriller en de Anthony en RT awards. Gaylon wint met ‘And she was’ de Shamus Award, het eerste deel van de Brenna Spector serie.

Uitvoering

Paperback, 347 pagina’s

Uitvoering Uitgeverij Boekerij

ISBN10 9022575403

ISBN13 9789022575406

Vertaald door Herman van der Ploeg

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “‘Blijf bij me’: prettige thriller