Blaren op de hiel


Mantelzorg is een ander woord voor zorgen voor je zieke naaste. Een precair onderwerp en een zware taak. In veel gevallen wordt er gezorgd voor ouders of een partner. Een kwestie van loyaliteit? Wanneer je besluit de zorg voor ouders, partner of andere naaste op je te nemen dan wacht je een pittige taak. Soms, in geval van ouders, wordt die taak verdeeld tussen eventuele broers en zussen. Dan is er weer de kwestie dat de één meer doet –of kan- dan de ander. In Blaren op de hiel zijn verschillen tussen broers en zussen de bron van veel verwijten.

Blaren op de hiel is een bundel met zestien verhalen over mantelzorg. De verhalen variëren qua emotie. Het ene moment zit je te grijnzen om een humoristische situatie en het volgende moment springen de tranen je in de ogen. Alle onderwerpen komen voorbij. Van eenzaamheid tot schuldgevoelens; van spijt tot gevoelens van pure onmacht.

“Traag bewoog zijn moeders hoofd. Hij schrok van de ogen, die hem lodderig aankeken. Zo dichtbij, oog in oog zitten met zijn moeder, hij was het niet gewend. Ze haalde haar schouders op en bleef hem aankijken, alsof ze iets van hem verwachtte.”

Peetoom levert met Blaren op de hiel een bijzondere bundel af. Herkenbaar, rakend en van groot nut voor een ieder die met mantelzorg in aanraking komt. In een fijne, toegankelijke schrijfstijl, presenteert de auteur diverse situaties waarbij zij –mede- put uit haar eigen ervaringen als mantelzorger.

De beschreven situaties zijn echter, zonder uitzondering, herkenbaar voor hen die met mantelzorg te maken hebben gehad en nuttig en leerzaam voor hen die er voor staan. Niet alleen voor wat betreft de zorg op zich, maar zeker ook in de omgang met mede-mantelzorgers in geval van gedeelde zorg. Hoe houd je de onderlinge relatie goed? Een onderwerp dat zeker niet valt te onderschatten.

“Het was niet dat haar zus haar afsnauwde of anders in elkaar stak. Dat was het niet. Het was meer de toon in haar stem, die aangaf dat zij oneindig meer gelijk had dan zij. Het was de manier waarop ze Martine zei, alsof ze niks was.”

Blaren op de hiel is primair bedoeld voor mantelzorgers, hulpverleners en mensen die familierelaties interessant vinden.

De auteur

Annet Peetoom (1958) zorgde zes jaar intensief voor haar vader die Alzheimer had, samen met haar twee broers en zus. Ze studeerde sociologie en psychosynthese. Ze werkte veel met en voor ouderen in Welzijnsstichtingen en is nu uitvaartondernemer.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463652612

Paperback, 177 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.