Blanco 2


Door een ongeval raakt hoofdpersonage Amanda in een coma. Wanneer ze uiteindelijk ontwaakt is ze vrijwel elke herinnering van de voorbije vijfentwintig jaar kwijt; alles vanaf haar zestiende jaar. Maandenlange revalidatie volgt. Uiteindelijk is Amanda zover dat ze zelfstandig mag gaan wonen. Ze vindt een baan en pas dán heeft ze weer het gevoel te leven. Daarmee komen ook de vragen en de zoektocht naar zichzelf. Ze wordt daarin bijgestaan door ergotherapeut Hélène. Zijn het de prikkels van het werkelijke leven die haar in staat stellen stukje bij beetje haar verleden te reconstrueren?

“Ik lees de tekst tweemaal hardop en ik hoef er ditmaal geen verklarend woordenboek bij te nemen. Wie du mir, so ich dir, zelfs letterlijk vertaald is het duidelijk: zoals jij mij, zo ik jou, of vertaald naar een meer gebruikelijke zegswijze: oog om oog, tand om tand.”

Met ‘Blanco’ heeft Degheldere een bijzonder intrigerend boek afgeleverd. Niet alleen het thema is uiterst boeiend, maar vooral de wijze waarop de auteur het verhaal van Amanda presenteert. De lezer gaat met het hoofdpersonage op zoek naar haar verloren jaren, maar krijgt ook –middels flashbacks- dat verleden voorgeschoteld. En daar zit hem het meest ingenieuze van de verhaalopbouw. Dat doet Degheldere namelijk zó subtiel uit de doeken dat het lijkt alsof de lezer eveneens alles slechts met kleine flarden tegelijk ontdekt; net als Amanda zelf dus. Dat openbaart een beklemmende maar tevens uiterst boeiende sfeer. 

“Dat ontbrak er nog aan! Hij maakt dus ook deel uit van dit gecompliceerde kluwen van intriges. Wat een shitzooi zeg! Afwerend hef ik mijn handen.”

Ondanks de complexiteit van dit alles, raakt de lezer nergens het spoor bijster en dat is vooral te danken aan de vloeiende en toegankelijke schrijfstijl van de auteur en het feit dat het boek is opgedeeld in korte hoofdstukken. Amanda wordt door Degheldere bovendien bijzonder knap gekarakteriseerd, hetgeen geen eenvoudige opgave is binnen een dergelijk verhaal.

Kortom, ‘Blanco’ is een psychologische thriller van formaat. Chapeau!

De auteur

Darline Degheldere is in het dagelijkse leven zaakvoerder bij een financiële BVBA. Sinds 2018 heeft ze haar liefde voor het schrijven ontdekt. Aan haar eerste boek ‘Het herschreven verleden’ werkte ze twee jaar alvorens het in te sturen voor de allereerste Fintro prijs voor spannende boeken. Ze eindigde in de top vijf. Haar echte debuut was ‘De Vijfde Kamer’, dat in 2021 bij Hamley Books verscheen.

Uitvoering

Uitgeverij Hamley Books

ISBN: 9789464510027 , 9789464510034

Paperback, 300 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “Blanco

 • Darline Degheldere

  Dag Hanneke,
  Wat ben ik blij met jouw recensie over BLANCO!
  Je weet de juiste woorden te kiezen om de inhoud en het gevoel van het boek weer te geven.
  Veel dank daarvoor.
  Darline

  • Hanneke van de Water Bericht auteur

   Dag Darline, dank voor jouw reactie! Ik heb ‘Blanco’ met heel veel genoegen gelezen en gerecenseerd! Groet, Hanneke