Ben ik nou gek? 2


‘Ben ik nou gek?’ vertelt het verhaal van Suus van Soomeren. Suus is doorgaans een nuchtere en opgeruimde vrouw van achter in de dertig. Zij is getrouwd met de zorgzame Mark. Suus kampt echter met paniekaanvallen. Wanneer Suus voor het grootste deel van haar klachten af is, raakt ze via IVF in verwachting. Na de bevalling keren de paniekaanvallen in alle hevigheid terug. Suus legt zelfs een complete desinteresse voor haar baby aan de dag. Het ziekenhuis mag haar baby houden, ze ervaart het niet als haar eigen kind.

In het verhaal acteert ook Anita. Anita is de oudste zus van Suus en de twee hebben een moeizame relatie. Anita is enerzijds zorgzaam, maar tevens ook jaloers en bemoeizuchtig.

‘Ben ik nou gek’ begint met de bevalling van Suus. Met deze scene zit de lezer overigens onmiddellijk in het verhaal. De, uiterst beeldend en schurende, wijze waarop Oudshoorn de weerstand van Suus tegen de hele bevalling en tegen haar baby beschrijft, raken diep. Niets wil Suus van haar kindje weten; het enige dat zij wil is weg. Weg uit de situatie waarin ze zich bevindt.

“Vaag klinken de woorden ‘meedrukken op buik’. Ik wil het niet weten, ze doen maar, ik doe hier niet aan mee. Er is één ding wat ik nu wil: weg. Gewoon weg, naar huis, dingen doen die we de dag ervoor ook deden. Maar ze houden me vast en roepen dingen die ik niet versta. Ik heb het heet, enorm heet en ik voel me vies door het zweet en door al die mensenlichamen tegen me aan.”

Na deze indrukwekkende proloog volgt het deel over het ontstaan van de paniekaanvallen van Suus. Haast ongemerkt sloop het haar leven in en beperkte haar steeds verder. Wanneer haar psychiater haar medicijnen voorschrijft, belandt Suus in een psychose. Die neemt zulke ernstige vormen aan dat ze zelfs op enig moment haar zus wil vermoorden.

“Anita’s arm kwam dichtbij. Ze wil mij aanvallen! Dat mag ik niet toelaten. Sla haar, val haar aan! Ik liep naar voren, maar struikelde over de stoelpoot. Om mijn val te breken probeerde ik me aan iets vast te houden: het tafelkleed.”

In het deel van het boek waarin Suus zwanger blijkt te zijn, deelt Suus de zorgen van haar psychiater absoluut niet. Terwijl haar arts bezig is met het treffen van voorzorgsmaatregelen, bevindt Suus zich uitsluitend op haar roze wolk.

Het meest dramatische deel van het boek is dat deel waarin Suus inmiddels is bevallen en niets, maar dan ook niets wil weten van haar kindje. Ze is diep depressief en psychotisch en wordt –samen met haar baby- opgenomen in het Erasmus psychiatrisch ziekenhuis.

“Dat is er natuurlijk gebeurd. Ik ben gisteren bevallen. In een ziekenhuis. Zie-ken-huis. Raar woord eigenlijk. Ziek-en-huis. Ik was niet ziek toen ik daar aan kwam en nu ik thuis ben voel ik me ziek. Het zou beter ziek-maak-huis kunnen heten.”

Tijdens haar verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis wordt duidelijk wat er aan de angsten van Suus ten grondslag ligt. Daarmee is echter het probleem nog niet de wereld uit. Wanneer Suus na twee maanden uit het ziekenhuis wordt ontslagen, wordt ze geacht alles alleen te kunnen. Wanneer ze vervolgens geveld wordt door een stevige buikgriep, die veroorzaakt dat haar medicijnen niet het gewenste effect hebben, dreigt een terugval. Anita, de zus van Suus, zorgt tijdelijk voor de baby. Anita vertoont echter allengs meer vreemde trekken…

Oudshoorn ziet kans de angsten van Suus zo transparant en beeldend te beschrijven dat de lezer ze haast zelf ervaart, maar in elk geval volledig begrijpt. Bovendien hanteert zij een fijne schrijfstijl en haar vertellend vermogen is uitstekend. Het feit dat het boek vanuit de visie van Suus is geschreven (in de ik-vorm) maakte het geheel nog persoonlijker en laat Suus heel dichtbij komen. De gedachten van Suus zijn cursief weergegeven. Dat maakt het verschil tussen de werkelijkheid en hetgeen in haar gedachten rondspookt, heel transparant.

‘Ben ik nou gek?’ zal voor mensen die zelf lijden aan een angststoornis een enorme herkenning teweeg brengen. Dit boek zal echter ook bijdragen aan begripsvorming. Want wat weten ‘wij’, diegenen die een dergelijke stoornis niet hebben ervaren, er nou van; weinig of niets toch? Dat geldt in elk geval voor mij en ongetwijfeld voor velen met mij. Dit boek heeft mij de ogen geopend…

Notabene:

Volgens het Fonds Psychische Gezondheid is 4% van de Nederlanders wel eens overvallen door een paniekaanval. Thuisarts.nl noemt zelfs een percentage van 8% bij mannen en 13% voor vrouwen. Kortom… Nederland kent dus welgeteld zo’n 1.790.590 mensen die lijden aan angststoornissen!

Over de auteur

Saskia Oudshoorn was jarenlang marketingcommunicatiemedewerker bij de ANWB en Servicepunt 71 (onderdeel van de gemeente Leiden). In deze functies schreef zij veel teksten. Haar verhaal ‘De donkere massa’ werd gepubliceerd in het magazine VolZin en ‘Goede smaak’ kwam terecht in de bundel ‘Obsessie’ van schrijfatelier Alicia.

Uitvoering

Dit boek is nog niet uitgegeven.

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing en boekrecensent.

http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “Ben ik nou gek?

    • Hanneke Tinor-Centi Bericht auteur

      Dank voor jouw interesse Hans. Ik ga het zeker met Saskia bespreken. Wil je mij per mail (htinorcenti@hotmail.com) alsjeblieft jouw uitgeefvoorwaarden c.q. concept contract sturen? Hartelijke dank. Enthousiaste groet, Hanneke