‘Beet’: ingetogen en indrukwekkend 1


Afbeeldingsresultaat voor beet sietske scholten

Als de baby sterft in Marjoleins buik, sleept Elise haar door de inktzwarte rouw. Het verdiept hun intense liefde. De ziekte van Lyme waar Elise al jaren tegen vecht, verdwijnt naar de achtergrond. Met het aandienen van een nieuwe zwangerschap lijkt het geluk eindelijk aan hun kant te staan. Maar terwijl Marjoleins buik groeit, slaat bij Elise de Lyme opnieuw toe. De zwaarste strijd blijkt nog niet te zijn gestreden.

Mijn visie

‘Beet’ is een indrukwekkende verhaal over liefde, verlies en rouw. Auteur Sietske Scholten heeft voor ‘Beet’ haar persoonlijke, heftige ervaringen als basis gebruikt. Wat begon als een blog, voornamelijk om de emoties van zich ‘af te schrijven’, werd uiteindelijk een boek. ‘Beet’ was daar.

‘Beet’ is prachtig geschreven. Je voelt aan elke pagina dat het verhaal op eigen ervaringen en eigen emoties is gebaseerd. Wanneer je het lezen van ‘Beet’ hebt voltooid, dan zit je hoogstwaarschijnlijk –net als ik- met een dikke keel naar de achterflap te staren en ik kan je zeggen, dat heb ik niet snel!

“Behoedzaam kneep Elise de vloeibare zeep uit de tube en smeerde die op haar washand. Met ruwe halen schrobde ze de restanten van het bos van haar lijf. De teek in haar lies boorde zich met zijn kop dieper in haar huid om de kracht van de washand te weerstaan. De dikke badstof waarmee ze haar hand omhulde, belette haar om de onregelmatigheid op haar huid te voelen.”

Dat Scholten kan schrijven weten we al door de thrillers die deze auteur eerder schreef. ‘Beet’ is echter van een geheel ander genre. Prachtig, ingetogen en verzorgd.

“Dan sluit ik de deur achter mij en ik loop terug naar mijn fiets op de Brink. De regendruppels die mijn gezicht verkoelen, merk ik niet op. Diep in gedachten verzonken fiets ik naar huis. In mijn buik wordt volop gefladderd. Niet alleen het kleine meisje dat groeit in mijn schoot en levendig laat merken dat ze bestaat, maar ook de vlinders worden sterker. Mijn nieuwe leven is begonnen, mijn leven met Elise.”

De immense steun die Marjolein krijgt van Elise, wanneer zij haar baby dood ter wereld brengt, verdiept hun liefde voor elkaar. Wanneer Marjolein opnieuw zwanger blijkt te zijn, kunnen Marjolein en Elise hun geluk niet op. Dan echter openbaar de ziekte van Lyme, waar Elise al enkele jaren mee kampt, zich opnieuw bij Elise…

“Er is iets wat je over mij moet weten, Marjolijn, zegt Elise met een serieuze ondertoon in haar stem. Haar hoofd ligt op mijn bovenarm. Een onbestemd gevoel bekruipt me en ik zet mij schap voor wat ze gaat zeggen. Ik ben ziek, zegt te terneergeslagen. Chronisch ziek.”

Mooi en vermeldenswaardig detail is overigens dat, van elk verkocht boek, er een 1 euro naar de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten gaat.

Over de auteur

Sietske Scholten (Zaandam, 1982) staat bekend om haar meeslepende verhalen die zij tot nu toe vormgaf in literaire thrillers. Met de roman Beet doorbreekt ze haar genre en raakt ze de thema’s waar zij zelf twee jaar eerder in haar privéleven mee worstelde.

Na het behalen van haar HAVO-diploma aan het Zaanlands Lyceum gaat zij naar de PABO in Alkmaar. Zij volgt de opleiding tot Theaterdocent aan de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ in Zwolle. Vier jaar later studeert zij af en vestigt zich in Deventer. Jarenlang combineert zij haar werk als leerkracht in het basisonderwijs met het doceren van theater aan kinderen en jongeren. Inmiddels werkt Scholten als schrijfster en zorgt ze voor haar twee jonge kinderen.

Uitvoering

Uitgever Blogroman

Paperback, 287 pagina’s

ISBN 9789492270047


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “‘Beet’: ingetogen en indrukwekkend