Bayou


De nieuwste roman van auteur Arie de Ruiter is gebaseerd op een ware gebeurtenis ten tijde van het Nederlandse slavernijverleden en volgt het leven van twee mensen uit totaal verschillende werelden die, door het noodlot gedreven, bijeen komen.

Enerzijds is daar de Afrikaanse Bayou. Bayou groeit in Afrika op van meisje tot jonge vrouw. Haar droom is te worden geschonken aan een goede man waar ze gelukkig mee kan worden. Het leven loopt echter niet zoals Bayou voor ogen heeft.

Aan de andere kant van de wereld is kleermaker, schoen- en klompenmaker IJsbrand gelukkig met zijn gezin en zijn bestaan, tot een verdrietige gebeurtenis zijn leven totaal verandert. Wat is de connectie tussen deze twee mensen uit totaal verschillende werelden? Je leest het in ‘Bayou’.

“Op de achtergrond laat de oude trommelaar zijn drums klinken, zoals dat altijd gebeurt wanneer er iets gemeenschappelijks plaatsvindt. Het geeft een sfeer van feest en saamhorigheid. Zonder nadenken swingt de menigte met hem mee.”

De Ruiter ziet kans om een waargebeurde geschiedenis fraai te romantiseren, de gebruiken, zoals die destijds in Afrika golden, subtiel in het verhaal te verwerken en de twee levens c.q. verhaallijnen  knap bijeen te brengen. Dat alles doet hij in een plezierige, toegankelijke schrijfstijl.

“De koude winter is ingetreden. Gehuld in dikke kleding lopen mannen en vrouwen over de straten. De sneeuw die de wereld bedekt, ziet er maagdelijk uit, maar als je naar buiten moet, dringt dat smetteloze goedje al snel in je schoenen, met koude en natte voeten tot gevolg.”

De personages worden goed gekarakteriseerd en het verhaal is boeiend en intrigerend. Mijn enige puntje van ‘kritiek’ is de enkele redactionele onvolkomenheid en het feit dat de trieste gebeurtenis in het leven van IJsbrand, iets meer aandacht had mogen hebben.

Ondanks dat, is ‘Bayou’ een fijne roman die zeker het lezen waard is.

Uitvoering

Uitgeverij Mijnbestseller.nl

ISBN: 9789403671581

Paperback, 293 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://to-taalcommunicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.