Angst voor morgen 1


Tess is het hoofdpersonage in ‘Angst voor morgen’ van Nelleke Langendoen. Tess werd op school gepest. Ze was wat te zwaar en droeg noodgedwongen een bril. Eenmaal op de middelbare school ging dat beter, maar was het kwaad geschied. Tess is onzeker en doet er alles aan om aardig gevonden te worden. Wanneer de charmante Niek zijn oog op haar laat vallen, kan zij zijn gevoelens niet beantwoorden. Sterker nog, ze ervaart zijn aanhoudende opdringerigheid als beklemmend.

“Ik weet niet hoe ik uiteindelijk ben thuisgekomen. Uitgeput laat ik me op de bank zakken. Hoe heftig mijn middag ook is geweest, nu moet ik mezelf dwingen over te gaan tot de orde van de dag.”

De weerstand die Tess voelt jegens de knappe Niek die overal opduikt waar zij ook is, groeit met elke nieuwe ontmoeting. Niek gaat geraffineerd te werk en weet Tess’ vriendin Lisette, haar zusje Anouk en zelfs haar werkgever voor zich in te nemen. De situatie jaagt haar steeds meer angst aan en Tess neemt een rigoureus besluit. Ze laat iedereen die ze liefheeft achter. Met een nieuwe start neemt ze de regie over haar leven in eigen hand en jaagt ze haar droom na. Het plan lijkt goed uit te pakken, maar plotseling verandert alles…

‘Angst voor morgen’ is de debuutroman van Langendoen en het mag gezegd: het is een zeer verdienstelijk debuut. Het verhaal kent een subtiele onderhuidse spanning vanaf het begin en Langendoen hanteert een fijne, vlotte schrijfstijl die slechts hier en daar nog wat ongepolijst en ongeoefend is. Dat maakt zij echter ruimschoots goed met haar verhalend vermogen. Bovendien zijn haar karakteriseringen dik in orde en vooral Tess en Niek komen goed uit de verf.

“Ik geef het op, Niek heeft gewonnen. Als hij weet dat ik in Leiden woon, kan ik net zo goed naar huis gaan. Een stemmetje in mijn hoofd spreekt het tegen. Nee, dat weet je niet zeker. Bovendien mag hij je niet alles afnemen. Kom op, sta op en vecht terug. Dat ben je verplicht aan Lise, maar vooral aan jezelf.”

Een fijne vondst is het feit dat Langendoen Tess haar verhaal zélf laat doen (ik-vorm) en de delen vanuit het perspectief van Niek in de derde persoon zijn geschreven. De speelse wijze waarop Langendoen omgaat met de wisselingen in perspectief en hoe zij diverse flashbacks in het verhaal inbouwt, is verfrissend. De spanningsopbouw tenslotte is goed gedoseerd en leidt richting een zeer verrassend plot.

Kortom, ‘Angst voor morgen’ is een spannend verhaal over stalking, geschreven door een debutant die beslist talent heeft!

Over de auteur

Nelleke Langendoen (1977) woont met haar twee kinderen in de kustplaats Rockanje. Zij werkt als pedagogisch coach en -beleidsmedewerker in de kinderopvang. Nelleke begint in 2019 tijdens een schrijfvakantie aan een lang gekoesterde wens: het schrijven van een boek. ‘Angst voor morgen’ is haar debuut.

Uitvoering

Uitgeverij Godijn Publishing

ISBN: 9789493233935 , 9789493233942

Paperback, 290 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Angst voor morgen