‘Alweer een bestseller: leerzaam en boordevol tips


Afbeeldingsresultaat voor alweer een bestsellerJe koestert de wens om een boek te schrijven. Al snel word je geconfronteerd met vragen als: wat is een goed plot, hoe schep je sfeer, hoe bouw je spanning op, welke stijl kies je, wat is perspectief en hoe creëer je geloofwaardige personages? Andere lastige issues zijn het vinden van een uitgever en het onderhandelen over een contract.

Literair agenten Paul Sebes en Willem Bisseling laten in ‘Alweer een bestseller’ hun licht schijnen over deze (en nog veel meer) kwesties en larderen dit met spannende belevenissen en hilarische gebeurtenissen uit het boekenvak.

Mijn visie

Sebes en Bisseling, zijn bijzonder succesvol als literair agenten. Schrijvers die door hen worden begeleid zijn, over het algemeen, verzekerd van het vinden van een uitgever voor hun manuscript. Hun ervaringen delen ze middels hun boek ‘Alweer een bestseller’.

“Als je gaat schrijven, moet het echt van binnenuit komen. Ergens in je hoofd, in je lichaam moet iets zitten wat eruit moet. Een gedachte, een verhaal, een angst, een kwaadheid, een wat-dan-ook. Je moet die innerlijke noodzaak hebben om te kunnen schrijven. Zonder die drijfveer is het bijna onmogelijk aan de slag te gaan.”

Sebes en Bisseling ontvangen circa 1000 manuscripten op jaarbasis. Ondanks het feit dat beginnende schrijvers met regelmaat kiezen om hun boek in eigen beheer uit te geven, vermindert dit aantal niet. Volgens de mannen heeft dit te maken met het feit dat, wanneer een auteur aan het schrijven is, hij zich niet wenst bezig te houden met het werk van een uitgever en/of boekmarketeer. Bovendien heeft de gemiddelde auteur te weinig inzicht in de uitgeefwereld en van het aanbod van diverse uitgeverijen.

“Let op je woordgebruik en varieer ook daarin. Dat geeft blijk van een uitgebreide woordenschat. Veel woorden hebben synoniemen en elk woord heeft weer zijn eigen ‘kleur’, afhankelijk van de context. Om variatie in je woordkeus aan te brengen kan een synoniemenwoordenboek (of website) een goede hulp zijn. Zelfs Microsoft Wordt heeft een synoniemenfunctie.”

Sebes en Bisseling barsten van de kennis en dat delen zij, met duidelijk plezier, met iedereen die daarin geïnteresseerd is. Aangezien ik tot deze doelgroep behoor, heb ik ‘Alweer een bestseller’ met minstens evenveel plezier gelezen. Een keur aan tips een berg aan kennis! De tips hebben met name betrekking op stijl, perspectief, plot(wendingen), spanning, personage en presentatie.

Een van de boeiende aspecten in dit boek is de uitleg over hoe zij een selectie maken uit de enorme stroom manuscripten. Eveneens heel interessant is de verhandeling over welke uitgever goed presteert en welke minder.

“Achteraf is het heel moeilijk om te zeggen wat nu precies de doorslag heeft gegeven als een boek een bestseller wordt: een opvallend omslag, een goede titel, een goede recensie, radio- of tv-optredens, of het enthousiasme van de boekhandel. Het kopen van een boek is veelal een impulsaankoop, die veroorzaakt wordt door een combinatie van bovengenoemde aspecten.”

‘Alweer een bestseller’ is, in elk geval, een aanrader voor elke schrijver. Maar, naar mijn mening, zeker niet alleen voor (beginnende) schrijvers, ook voor de boekenliefhebber, iedereen die zich wil bekwamen in het uitgeef vak of meer wil weten over boekmarketing en het werk van een literair agent is dit een zeer interessant boek.

Uiterst leerzaam, boordevol tips, maar vooral ook heel realistisch, humoristisch en zelfs –hier en daar- een beetje cynisch. Dat is in het kort waar we het over hebben wanneer we ‘Alweer een bestseller’ van dichtbij beschouwen.

“Hoe dan ook, als je echt kunt schrijven, en je hebt wat tegenslagen gehad, gooi dan niet meteen de handdoek in de ring. Geloof ons: als je het echt kunt, zal het uiteindelijk gezien worden.”

Sebes en Bisseling zullen sommige schrijvers wellicht, met hun vleugje cynisme, demotiveren om verder te gaan. De echte schrijver zal echter doorzetten en alle kennis uit dit boek opzuigen als een spons!

Over de auteurs

Paul Sebes zit al meer dan 25 jaar in het boekenvak. Hij studeert literatuur en sociologie aan de Universiteit van Leiden en begint in 1990 bij Uitgeverij Prometheus. In de jaren die volgen klimt hij op tot uitgeefassistent van Mai Spijkers, hoofd publiciteit en rechtenmanager. In 1998 begint hij, samen met Caroline van Gelderen, het eerste agentschap voor Nederlandse auteurs, om in 2010 ook het Engelstalige zusterbedrijf over te nemen. Hij vertegenwoordigt en begeleidt een keur aan Nederlandse auteurs.

Willem Bisseling begint in oktober 2006 bij Sebes & Bisseling Literary Agency, nog tijdens zijn studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeert Nederlandse Taal en Cultuur en Literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Leiden en haalt een Master in Editing aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Sebes & Bisseling werkt hij als literair agent en vertegenwoordigt hij Nederlandse auteurs in binnen- en buitenland.

Uitvoering

Singel Uitgeverijen

Paperback, 240 pagina’s

ISBN 13 9789021402970

ISBN 10 9021402971


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.