Alleen op slechte dagen


Alleen op slechte dagen speelt zich wisselend af in 1945 en 1974 en de hoofdrol is weggelegd voor Ori Sandberg.

Ori werd in de oorlog door de Duitsers tot vechten gedwongen in Berlijn. Na de oorlog trouwt hij en krijgt een dochter. Het huwelijk is echter van kort duur en Ori ziet zijn dochter Liv voor het laatst wanneer zij drie jaar oud is. Hij trekt zich terug en gaat in het bos aan de rand van het dorp Eijsden wonen.

“Ori valt op zijn knieën en kruipt naar de overblijfselen van de barrière. De muur is in meerdere stukken gebroken, maar houdt nog steeds stand. De schoten uit het andere gebouw hebben ervoor gezorgd dat de aandacht van de vijand is verschoven.”

In 1974, Ori is dan 70 jaar, wordt hij plotseling bezocht door zijn dochter. Liv nodigt hem uit om mee te gaan naar de finale van het Wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. De blijdschap van Ori over het weerzien wordt al snel getemperd door Liv’s vele vragen over zijn oorlogsverleden. Liv’s vragen brengen ongewenste herinneringen bij Ori boven. Toch gaan vader en dochter samen naar het WK in Duitsland. Tijdens hun samenzijn blijkt ook Liv zo haar geheimen te hebben en de twee tijdlijnen raken steeds meer met elkaar verweven.

“De stoep is dichterbij dan hij denkt. Hij kan de tegels met zijn hand aanraken. Voorzichtig wrijft hij over het zand op de stenen. Ik help je overeind te komen, zegt ze. In haar stem klinkt spijt door. Dat geeft mogelijkheden. Misschien is dit een rol die hij perfect zou kunnen spelen, die van breekbare, oude vader.”

Bijlsma heeft met Alleen op slechte dagen een boeiende en indrukwekkende roman afgeleverd. De wijze waarop hij de twee tijdlijnen met elkaar verweeft is uiterst vernuftig en ook de aftastende ‘relatie’ tussen vader en dochter is fraai uitgewerkt. De personages zijn interessant. Vooral Ori met zijn oorlogsherinneringen en -trauma’s, komt daarbij goed uit de verf. Het feit dat er na de oorlog nauwelijks hulp werd geboden aan mensen met oorlogstrauma’s, veroorzaakte dat men zweeg en gevoelens binnen hield. Wat dat heeft teweeg gebracht bij Ori, wordt goed verwoord door de auteur. Het lijkt echter of Bijlsma al zijn kruit verschoten heeft op de vader; dochter Liv komt er iets kariger vanaf. Dat neemt niet weg dat Alleen op slechte dagen een zeer fraaie, en goed geconstrueerde roman is.

Over de auteur

Rudolf Bijlsma heeft met Alleen op slechte dagen alweer zijn vijfde boek uitgebracht. Eerder schreef hij onder andere De slimme wegen van Hico en De Geselbroeders.

Naast schrijven is Bijlsma werkzaam in de ICT. Hij ziet schrijven als zijn tweede natuur.

Uitvoering

Uitgever: Elikser

ISBN: 9789463652353

Paperback, 230 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.