Alle tijd


Alle tijd verhaalt over een zestal vrienden. De vriendschap ontstond in hun stamcafé in Utrecht. Het is op een vrijdagnacht in het najaar van 1989. Een avond om nooit te vergeten. Niet alleen om het begin van een langdurige vriendschap, maar ook omdat het de nacht was waarop de politie de Oudegracht in Utrecht schoonveegt om er onderzoek te doen.

“We stonden bij elkaar en dronken bier, en later slokjes jenever uit een fles die Gregor bij De Sidonia had gehaald. We zagen hoe nachtbrakers, ondanks een verbod van patrouillerende politieagenten, van de kademuur naar de modder van de Oudegracht klauterden, om te baggeren in wat tien eeuwen onbegaanbaar was geweest. Die avond in oktober is uiteindelijk onze persoonlijke geschiedschrijving ingegaan als ‘de Nacht van de Bodem’. Onze vriendschap begon met het eeuwenoude stinkende slijk van duizenden stadsgenoten en voorouders.”

De vriendschap tussen Mike, Lucien, Cola, Gregor, Beren en Jonas is een bijzondere; de mannen kennen zeer verschillende achtergronden en levens. Toch vormen ze een hecht geheel en zij vinden elkaar in hun hang naar het goede leven. Begin jaren negentig gaan zij zelfs ‘in zaken’ met elkaar. Ze beginnen Bierbrouwerij Alle tijd. Vijfentwintig jaar later, wanneer ze op het punt staan de brouwerij te verkopen, gaat het zestal naar een blokhut in het bos in Duitsland om nog één weekend samen te zijn, voordat ze het contract voor de verkoop van de brouwerij tekenen. Een weekend vol reflectie over hun bijzondere vriendschap en het leven in het algemeen.

Het behoeft geen enkel betoog dat Giphart een getalenteerd auteur is. Dat heeft hij overtuigend bewezen met zijn eerdere werken en de prijzen die hij daarmee in de wacht sleepte. We gaan het dus uitsluitend hebben over dit boek; Alle tijd.

Giphart ziet opnieuw kans om met Alle tijd te boeien, te emotioneren en te amuseren. Alle tijd is vooral een roman over vriendschap. Een vriendschap tussen zes mannen die elk hun eigen leven hebben waarin van alles gebeurt. Liefde, ziekte, de dood en al die elementen die elk leven kenmerkt. Niets bijzonders zou je zeggen. Nou, wanneer Giphart een dergelijk verhaal vertelt is het wel degelijk bijzonder. Zijn schrijfstijl is immer boeiend en beeldend en de auteur weet op fabuleuze wijze te schakelen tussen drama en humor en zelfs enkele geschiedkundige momenten passeren de revue. Tussen de wisselingen in tijd, weet Giphart op soepele wijze te schakelen zodat het nergens verwarring oproept bij de lezer.

Kortom, ook met Alle tijd heeft Giphart weer een zekere aanrader afgeleverd.

Over de auteur

Ronald Giphart (1965) studeerde Nederlands en debuteerde in 1992 met zijn roman Ik ook van jou, waarvoor hij het Gouden Ezelsoor kreeg. Daarna volgden vele romans en novellen, waaronder Phileine zegt sorry en Ik omhels je met duizend armen, die net als Ronalds debuutroman succesvol werden verfilmd. Giphart publiceerde echter ook enkele literaire non-fictiewerken, waaronder Ten liefde! (2001), het fotoboek Heldinnen (samen met fotograaf Eric van den Elsen) en het leeskookboek Eten, drinken en slapen (samen met chefkok Jonnie Boer). Samen met Rob van Erkelens en Joris Moens richtte Giphart bovendien het literaire tijdschrift Zoetermeer op. Voor zijn oeuvre ontving de schrijver in 2004 de C.C.S. Croneprijs.          

Uitvoering

Uitgeverij De Bezige Bij

ISBN: 9789403160405 , 9789403161303

Paperback, 400 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.