Al mijn vaders


Het hoofdpersonage in Al mijn vaders is Myra, een jonge Roemeense. Myra schrijft en doceert ‘Lectura Dantis’ aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is al geruime tijd weg uit haar geboortedorp, maar de opgedane trauma’s uit haar jeugd blijven haar achtervolgen. Myra werd door haar ouders verwaarloosd en misbruikt.

In haar leven als volwassen vrouw is Myra vooral op zoek naar een vaderfiguur. De mannen die haar leven kruisen, maken misbruik van de beschadigde jonge vrouw. Myra trouwt uiteindelijk met Jan Wassink. Jan weet echter niet om te gaan met Myra’s zelfmutilatie en catatonie. Wanneer Myra plotseling verdwijnt, richt de politie haar onderzoek op Jan.

Het schrijnende verhaal van Myra wordt afwisselend door haar zelf, haar echtgenoot én haar werkgever Dennis verteld, hetgeen een bijzonder perspectief biedt. Feticu heeft met Al mijn vaders een indrukwekkend boek afgeleverd. In een fraaie, intelligente schrijfstijl en dito taalbeheersing weet zij het verhaal over het leven van Myra, die geteisterd en getekend is door alles wat haar is overkomen, fraai weer te geven. Direct en met regelmaat rauw, komen de pijn en de strijd van Myra genadeloos op de lezer af en niet alleen dat, het komt binnen en beklijft.

“Tijdens mijn huwelijk dacht ik dat ik genezen was van de ziekte waardoor ik vaders zocht en dat was ook zo, totdat ik ging scheiden. Tijdens mijn scheiding was ik ineens weer kwetsbaar voor vaders. Er is altijd een wolf in je omgeving die bloed ruikt. Wolven die praten en praten, in de nieuwe taal, die je niet goed beheerst, wolven die niets zinnigs zeggen, omdat ze niets zinnigs te zeggen hebben.”

Feticu heeft diverse verwijzingen in haar roman opgenomen naar het werk van Dante, hetgeen een bijzonder en extra laag aan het geheel toebrengt. Zeker gezien het feit dat Myra’s perspectief aanhaakt op de tien kringen van Dantes hel. Bij hen die zich ooit in het werk van Dante hebben verdiept, zal met name het feit dat ook Myra zich bevindt tussen hemel en hel, intrigeren. De verklarende notenlijst achter in het boek is overigens een plezierig hulpmiddel.

Al mijn vaders is een zeer indrukwekkende, kunstig geconstrueerde, psychologische roman. Het onderwerp zet absoluut aan tot nadenken en Myra en haar treurige geschiedenis blijven je als lezer, nog lange tijd bij.

Over de auteur

Mira Feticu (Roemenië, 1973) debuteerde in 1993 als dichter, maar legde zich daarna toe op het schrijven van proza. In haar geboorteland werkte ze als programmamaker bij de nationale radio en verrichte ze aan de Roemeense Academie van Wetenschappen literair onderzoek. Na haar verhuizing naar Nederland verscheen in 2012 haar eerste Nederlandse verhalenbundel, Lief kind van mij, en een jaar later de goed ontvangen roman De ziekte van Kortjakje. Feticu publiceert in diverse literaire tijdschriften, produceert al enkele jaren voor de Centrale Bibliotheek van Den Haag de succesvolle show Literatuur Late Night en is werkzaam voor Writers Unlimited.

Uitvoering

Uitgeverij Jurgen Maas

ISBN: 9789491921520

Paperback, 232 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.